VR-tekniikkaan pohjautuva pelaaminen on noussut suosiossa vuonna 2021 – tässä syyt

Noin sata vuotta sitten pelaamisella tarkoitettiin lautapeleillä tai keppihevosilla leikkimistä. Tämä muuttui täysin 80-luvulla, kun tunnetut Commodore -konsolit julkistettiin ja Applen tietokoneet ihmetyttivät markkinoilla. Olemme taas seuraavan teknologisen hyppäyksen alkuvaiheessa, ja juurikin tästä aiheesta aiomme kertoa tässä artikkelissa. Kyseessä on tietenkin VR eli virtuaaliteknologia ja sen käyttö videopeleissä.

Parempi teknologia mahdollistaa paremman pelin

Yksi isoimmista syistä miksi VR-teknologia onkin niin suosittu nykyään, on koska vanhemmat pelit ovat tulleet ehkä hieman liiankin tutuiksi. Monessa pelissä ja harrastuksessa VR onkin täysin mullistava kokemus.

Vedonlyonti on monelle sosiaalinen kokemus ja VR-tekniikan avulla pääsetkin nauttimaan pelaamisesta aivan kuin kaverit olisi vierelläsi. Joidenkin mielestä VR-teknologialla pelaaminen onkin jopa hauskempaa kuin normaalisti, koska videotekniikka mahdollistaa niin montaa hulvatonta hetkeä, jota ei olisi normaalissa elämässä mahdollista.

Ovi uuteen maailmaan

Virtuaaliteknologialla vanhaankin harrastukseen voi löytyä uutta intoa kun pääsee näkemään asioita aivan uudesta näkökulmasta. Yksi parhaimmista esimerkeistä tästä löytyy autourheilusta ja autopeleistä. Normaali autopeli saattaa tylsistyttää hieman kun samoja ratoja ja autoja on käynyt läpi jo satoja kertoja. Mutta kun VR-lasit laittaa päähän, niin yhtäkkiä huomaakin pelaavansa aivan uudessa pelissä.

Oikeastaan tämä on hieman väärin sanottu, koska et enää pelaa peliä, vaan olet osa sitä. Netin maailmasta löytyykin monta hassua videopätkää, missä VR-laseilla varustettu pelaaja yrittää paniikissa välttää toista autoa kumartumalla istuimessaan. Tässä ei tietenkään ole mitään vaaraa oikealle loukkaantumiselle, mutta koska pelikokemus on niin mukaansavetävä, ei pelaaja muistakaan olevansa “vain” pelissä.

Halvemmat hinnat

Vaikka aina löytyy kalliimpiakin malleja markkinoilta, kuten suomalaisen Varjo -yrityksen valmistamat VR-lasit, niin yleisesti ottaen hinnat ovat laskeneet mukavasti, eikä tietokoneiden tai konsoleidenkaan tarvitse olla yhtä jykevät kuin vielä viisi vuotta sitten.

Tämä tietenkin tarkoittaa, että lisää pelaajia tulvii jatkuvasti markkinoille. Tämän yritykset ovat huomanneet, ja enää markkinoilla ei olekaan pelkästään suurimpien valmistajien – esimerkiksi Sony tai Valve – laseja. Tämä lisääntynyt kilpailu valmistajien välillä on mukavasti johtanut halvempiin hintoihin ja mielestämme ei olisi yllätys, jos jossain kohtaa hyviä linssejä saisi jo ostettua alle sadalla eurolla.

Tällä hinnalla on jo mahdollista tänäkin päivänä saada jonkinlaista VR-tekniikkaa haltuunsa, mutta olemme kuitenkin huomanneet ettei ne toimi ollenkaan yhtä hyvin kuin markkinoiden parhaat tai edes keskiluokkaa olevat lasit.

Uusi tapa pelata

Kuten jo aiemmin mainitsimme, autopeleissä VR-teknologia on erittäin suosittua ja vaikka sen avulla ei ehkä ajetakaan kovempaa radalla, niin itse elämys on aivan erilainen. Samaa sanoo myös ne pelaajat, joita ei autopelit kiinnosta yhtä paljon.

Räiskintäpeleistä kiinnostuneet ovat varmaan jo kuulleet Counter Strike: Global Offensiven epävirallisesta VR-versiosta, jossa päästään pelaamaan hyvin samanlaisissa maisemissa kuin Valven jymyhitissä. Pelikartat ovat siis periaatteessa suoria kopioita tunnetuista CS:n pelikartoista, mutta kuitenkin niin erilaisia että mahdollisista syytteistä ollaan vältytty (ainakin tähän asti).

Näissä peleissä hauskinta monelle uudelle pelaajille ovat uudet toiminnot, joita kaikki pelaajat näköjään saavat oppia samalla tavalla. Pelistä löytyy esimerkiksi mahdollisuus antaa tai ottaa toisen pelaajan lippaan itselleen, vaikka se olisikin peliaseessa kiinni. Tämä johtaa usein hauskoihin tilanteihin, kun pelaaja ei ymmärrä miksi padit loppuivat kesken vaikka hänellä oli niitä vaikka millä mitalla hetki sitten. Samalla kanssapelaajat nauravat lattialla hänen takanaan (ja koska ollaan VR:ssä, tämäkin näkyy pelissä).

Jotkut pelaajat ovat myös päässeet outoihin tilanteihin kotonaan, kun oma koira on hypännyt syykkyyn kesken tulitaistelun. Netin välityksellä toimivat pelit eivät yleensä mee tauolle kun yksi pelaajista joutuu silittämään iloista otusta, joka taistelun timmellyksessä päätti tulla nuolemaan pelaajan kasvoja. Tämä taitaa olla seuraava lisäys listaan “ensimmäisen maailman ongelmat”.

Yhteenveto

Tässä artikkelissa kävimme läpi VR-tekniikan suosiosta videopeleissä ja mistä se johtuu. Selvitimme myös miksi tässä on kestänyt niin kauan, ja mitä tapahtuu VR-saralla tulevaisuudessa. Tuleeko tämä uusi teknologia muuttamaan maailmaamme kokonaan, vai kenties pelkästään luomaan uusia hassuja hetkiä pelihuoneissa? Emme ole vieläkään nähneet mihin VR pystyy, koska pelien valmistajat oppivat vielä mitä kaikkea nykyään peliin voi laittaa. Kukaan ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta niin hauskaa ainakin pelaaminen on kunnollisilla VR-laseilla, että en ihmettelisi vaikka niistä tulisi vielä suositumpiakin.